Nebezpečné pokušení může přepadnout každého

nebezpecnepok0Film Nebezpečné pokušení (2015) je spíš taková tradiční inscenace o tom, co se může stát, když venku prší a všude je spousta rozdělané práce. Povinnosti, starosti o rodinu a majetek, šťastné manželství, ale jakoby tady něco chybělo.

Samotný film je jako peklo na zemi, svůdné a s brutálními následky. Normální úspěšný chlap zůstane jednou doma sám bez rodiny a u dveří zazvoní dvě holky, které tvrdí, že zmokly a ztratily se. Sérií velmi rafinovaných výmluv se dostávají k němu do obýváku, svléknou se jen do županu, aby jim uschlo oblečení, než přijede taxi, začnou si povídat o jeho gramofonových deskách a když ani to nezabere, prostě se na něj vrhnou.
nebezpecnepok1

Nevinná aférka, zatímco je manželka s dětmi někde na výletě… proč by ne. Jenže holky se ráno nevypařily, zůstaly u něj, chystají si snídani a ptají se, jestli by s ním nemohly žít. To je samozřejmě vyloučené, a tak pomalu začíná jejich hra, po které bude na konci celý dům vzhůru nohama a on bude prosit o milost.

Skoro celý film se odehrává jen v jednom domě se třemi herci. Přitom je děj pořád něčím zajímavý, i když se kvůli tomu, podle všeho, muselo využít každé perverzní představy. Aby u svého nedobrovolného hostitele mohly holky zůstat, hrají nejdříve na city, dělají, že je něco zaujalo a mohly se tak zdržet ještě na chvíli. Jenže hlavní hrdina je zdomácnělý muž, a když se holkám nedaří ho svést, začínají ho vydírat – obě jsou údajně pod zákonem a tvrdí, že to je stejné, jako by spal s vlastní dcerou a pokud nedostane rozum, skončí za mřížemi.
nebezpecnepok2
Je přitom zvláštní, v jak pasivní roli se hlavní hrdina celou dobu nachází. Na to, že ho hraje Keanu Reeves, který zpravidla ztvárňuje soběstačné hrdiny, řídí se v tomto snímku všechno jen podle dívčí hry. Všechna jeho snaha o vzdor, ale přichází vniveč – i přesto, že se v několika situacích snaží bránit, například když se svázaný na židli snaží zmocnit se své zbraně, nebo se pokouší alespoň klást odpor.

Pointa příběhu je totiž v tom, že když má člověk úspěch a spoustu zájmů, může ve slabé chvíli přijít o svoji rodinu i o to, co měl rád. Holky v jeho domě rozbíjejí sochy, obrazy, gramofonové desky, házejí po sobě jídlem, dělají zkrátka všechno tak, aby se jejich sexy těla zošklivila.

Vše je jen hra a snímek tak i v tomto duchu směřuje ke svému konci. Sex je jeden z nejnižších pudů, jako je třeba hlad nebo únava. Mají nás bavit a držet při životě, nikoliv diktovat, co v něm budeme dělat. Je proto užitečné mít na paměti, že jakmile se někdo zaměří jen na jeden nízký pud, toho dalšího se mu obvykle moc nedostane.

Nebezpečné pokušení
Knock Knock
Horor / Thriller
Chile / USA, 2015, 96 min
Režie:
Eli Roth
Scénář:
Eli Roth, Guillermo Amoedo, Nicolás López
Kamera:
Antonio Quercia
Hudba:
Manuel Riveiro
Hrají:
Keanu Reeves, Lorenza Izzo, Ana de Armas, Colleen Camp, Ignacia Allamand
Produkce:
John T. Degraye

Distributor: Magicbox
Hodnocení: 95 %
Blu-ray k dostání na:
http://www.magicbox.cz/blu-ray/nebezpecne-pokuseni-blu-ray

Vyšlo 30.4.2016 na webu kultura21.cz